Новини

Забележителности в Мелнишкия регион

История на Мелник

къща Мелник Мелник е най-малкият град в Европа, с около 250 жители и стотина къщи. Той се намира в югозападните поли на Пирин планина, само на няколко километра от границата с Гърция. Градът е с над 2300-годишна история, с богато културно наследство, национален археологически, исторически, архитектурен и художествен резерват. Той привлича с магнетична сила любителите на старини и природа. Види ли го човек веднъж, потопи ли се веднъж в старинната му атмосфера, никога не го забравя, омаян от тишината и от хубостта му, от белотата на къщите му, от изваяните сякаш от човешка ръка околни скали с причудливи форми – прочутите Мелнишки пирамиди, денем къпещи се в лъчите на южното слънце, нощем озарени от звездите в приказен пейзаж.

Кордопулова къща

къща Мелник Това е най-голямата възрожденска къща в историята на България, и е построена от богатата мелнишка фамилия Кордопулови през 1754 г. Мястото, изкопаните изби, приземния и основния етаж, говорят за богатото творчество и ум при изграждането й, който пази и изпълнява традицията за производството на червено вино!

Хълм Свети Никола

къща Мелник Хълмът "Свети Никола", който е зает от средновековния укрепен град, е малко плато, извисяващо се над околните ерозирали долини, с площ от 120 дка. строена църквата, но стенописите са датирани от XIII век. До XVIII век е била митрополитска църква за града, а се е предполага, че е била действаща до самият край на XIX век. Всъщност църквата е разрушена в последните 100 години. Храмът се намира на малко възвишение сред крепостта и вероятно някога се е извисявала над всичко останало. Сама по себе си църквата е доста впечатляваща руина. Около църквата си личат останките от всевъзможни постройки, включително и на малко водохранилище. В самия край на платото, на издатина в югозападния му край се намира цитаделата на крепостта. Не е много голяма (около 80 х 30 m.), но крепостните стени, които до голяма степен са се откъснали на големи парчета и са се разпилели в околностите са наистина впечатляващи.

Роженски манастир

къща Мелник Роженският манастир до Мелник е най-голямата обител в пиринския край и един от няколкото средновековни български манастири, сравнително добре запазени и до днес. Според източници, пазени в Атон (Гърция), той е създаден през 890 г. Църквата на манастира – “Свето Рождество Богородично”, впоследствие дава името си на близкото село Рожен. През 17 век бива опожарен, но е възстановен в началото на 18 век.

Черква "Свети Георги" в Златолист

къща Мелник Село Златолист е известно с църквата „Свети Георги“, в която в началото на миналия век е живяла пророчицата преподобна Стойна. Монахинята е смятана за предшественичка на Ванга и тя като нея пророкувала и помагала на хората. Селото се намира на 7км от Мелник и има изградена екопътека.